praktijk grow&flow !!!

Dit is het blog dat ik als inspiratieplekje wil gebruiken rond verschillende thema's. Graag nodig ik u ook uit om een kijkje te nemen op www.growflow.be , de pagina van mijn praktijk.

zaterdag 4 augustus 2012

een geschenk voor je zintuigen


Nog helemaal in de ban van onze vakantie zee... Zou een mens echt meer moeten doen! Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar veel van de dingen die je automatisch doet aan zee, zijn echt opkikkerend en een blessing voor je zintuigen. Waardevol dus om misschien toch een beetje langer bij stil te staan en van die "dat-hoort-zeker-bij-een-bezoek-aan-zee"-dingen bewuste momenten te maken.
Sowieso is de zee een weldaad voor je lichaam. Je ademt automatisch dieper.  Vlak voor de zee, in de branding, met je gezicht naar dat wijdse water, zet je je longen nog meer open door je armen tot boven je hoofd te strekken, en met je schouders naar achter te draaien terwijl je je armen terug laat zakken. Hierdoor komt je borstkas wat naar voren. In de kleuteryoga wordt deze beweging (weliswaar zonder de armen te strekken) "de haan" genoemd. Handig om een kleuter bij te hebben die deze beweging enthousiast meedoet, dan heb je altijd een excuus voor je (soms toch wel) opvallend gedrag :)
Voor onze voeten is strand en zee de hemel op aarde. Eindelijk ongegeneerd blootsvoets lopen! De afwisseling in fijn zand, nat zand, koud zeewater, "golven op het strand", "warm" zeewater in de plassen op het strand,... maken er een hele belevenis van. Meestal rennen kinderen zomaar op het strand zonder er echt bij stil te staan. Bevragen en benoemen wat ze voelen, maakt ze bewuster over de verschillende tactiele indrukken die ze inderdaad gewaarworden.
Op het strand (toegegeven, wel het leukst bij warm weer) kan je een massage-oefening doen die je thuis allicht niet zo snel geneigd bent om te doen (al hou ik je niet tegen om een emmer strandzand en een emmer zeewater in je woonkamer te zetten hoor!). Met het lichte, fijne, droge zand, kan je heel zachtjes cirkeltjes masseren op voeten, benen, armen, rug,... Ook heel leuk is eerst wat zand in fijne straaltjes op de huid te laten komen, en dat er dan af te blazen, weg te vegen. Aandachtspunt is zeker wel om heel zachte bewegingen te maken, zand "schuurt" natuurlijk wel een beetje; of positiever gezegd "scrubt". (uiteraard doe je dit niet op open wonden, ook beter niet op zonnebrand,..). Dicht bij de warme waterplassen op het strand wordt het helemaal leuk. Waag je aan een echte moddermassage! Eerst goed uitsmeren. Misschien kan je er wel een tekening in maken! Of kan je met het modderzand golfjes tekenen door met vlakke handen het zand al "kabbelend" uit te wrijven. En dan met een emmertje laagje voor laagje afgieten met het lekker-door-de-zon-opgewarmde-water.
(Een douche nà het strandbezoek is altijd wel handig; dat zal al wel duidelijk zijn!)
Maar ook in het vakantiehuisje, nà een douche, kan de zee nog als thema dienen voor een massage voor je kind. Met vlakke handen kan je golfjes maken op de rug. Of je haakt beide handen in elkaar, legt ze op de rug, en laat deze "wiebelen" alsof het een bootje is op zee. En een hele leuke is het "krabbetje": je plooit je twee bovenste vingerkootjes in je hand, en wandelt dan met je hand stapje voor stapje naar boven. (Let er wel even op dat je niet te hard drukt; deze techniek werkt wat dieper dan wrijvende massagebewegingen, en kan op "spierknopen" vrij pijnlijk zijn).

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten