praktijk grow&flow !!!

Dit is het blog dat ik als inspiratieplekje wil gebruiken rond verschillende thema's. Graag nodig ik u ook uit om een kijkje te nemen op www.growflow.be , de pagina van mijn praktijk.

zondag 2 september 2012

vlierbessentijd



De kindjes slapen, als ze  wakker worden staat een wandeling voor de jaarlijkse vlierbessenpluk op het programma. Ik hou het enkele weken in de gaten... iets zegt me ook dat de oogst dit jaar niet zo héél fantastisch gaat zijn... op de meeste plaatsen een mix van hetzij nog onrijpe bessen hetzij al verdroogde exemplaren... Allicht is een koude en natte maand, dan een hittegolf, en dan weer heel veel regen niet echt wat een vlierstruik nodig heeft in die opeenvolging en hoeveelheden om optimale vruchten te leveren.... Desalniettemin, zoek ik straks toch thuis te komen met een emmer vol besjes.
Hoewel de vlierbloesems naar gezondheidswaarde zelfs iets beter scoren dan de bessen, hoort het gewoon bij het inzetten van de nazomer: 's ochtends is het al fris, 's avonds heb je al een trui nodig, het schoolritme zet zich in.... en vlierbessensap maken hoort gewoon thuis in dat rijtje.
Met vlierbessensap kan je naar hartelust experimenteren... een ingedikte saus van maken, lekker bij ijs of plattekaastaart. Opkoken met kaneel, kruidnagel,... voor een zero-procent-gluhwein. Mengen met wat rode porto... (vlierbessensap werd trouwens vroeger op de schepen gebruikt als portvervalser, omdat het natuurlijk goedkoper was, en had de aangename bijwerking als de bemanning aan de portvoorraad zat, dat er door het vitamineC gehalte veel minder scheurbuik optrad!)
Vlierbessensap staat tradiotioneel bekend als "goed voor de weerstand". Het ondersteunt idd je weerstand, maakt je minder vatbaar voor virussen allerlei, en als je er toch eentje te pakken hebt, kan het de ziekteduur-en ernst verlichten.
Alleen jammer dat je voor het bewaren van vlierbessensap, veel suiker moet gebruiken, wat de gezondheidswaarde weer naar beneden haalt... Kiezen voor oersuiker, waarbij alle vitaminen en mineralen bewaard blijven in tegenstelling tot geraffinneerde suiker, en zelfs ongeraffineerde-maar-toch-vrij-lichte-rietsuiker,  is een goede zet. Ik vervang ook een deel van de suiker door agavesiroop.
Wil je eerder richting "aperifief" gaan, kan je brandewijn gebruiken om te bewaren.

VLIERBESSENSIROOP

 nodig: een flinke hoeveelheid schermen vlierbessen (zeker een grote slakom vol), rietsuiker, water.

De vlierbesschermen voorzichtig afspoelen onder zacht stromend water. Doe ze in een kookpot en overgiet met water tot ze net onder staan. Breng aan de kook tot de vlierbessen kneuzen en het water paars kleurt, zet het vuur af en laat nog een paar uur trekken. Daarna het geheel door een neteldoek zeven, en een nacht laten uitlekken. (handig is bv om de neteldoek aan de kraan vast te binden en kookpot eronder). De volgende ochtend verder handmatig uitpersen (let op, doe slechte kledij/ schort/... aan!) Vang de siroop op in een grote maatbeker of kookpot. Check de hoeveelheid sap: voor 1 liter sap heb je 500gr suiker nodig. Aan de kook brengen met de suiker en laten indikken. Zo heet mogelijk in glazen flesjes gieten, die je op een koude natte doek zet om springen door de hitte te voorkomen. Zo vol mogelijk doen, eens een beetje afgekoeld meteen de stop(pen) op de fles(sen) draaien!. Neem liever een aantal kleinere flesjes dan één grote fles. Wil je de siroop meteen gebruiken (bv heel lekker als een soort gluwein met kruidnagel, sinaasappel, kaneel,...) kan je minder suiker gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten