praktijk grow&flow !!!

Dit is het blog dat ik als inspiratieplekje wil gebruiken rond verschillende thema's. Graag nodig ik u ook uit om een kijkje te nemen op www.growflow.be , de pagina van mijn praktijk.

zaterdag 11 februari 2012

dé ultieme winterzalf

toegegeven, als ik het over "goudsbloem" heb, denk je allicht eerder aan zonnige julidagen... MAAR... het is met dezer ijskoude vriesdagen zoooo nuttig, dat ik het nu wel MOEST vermelden...
Van goudsbloem (oftewel Calendula) kan je vrij makkelijk een super-beschermende-anti-droge-en-rode-en-gebarsten-en-pijnlijke-wangetjes-zelf maken. Op basis van goudsbloemolie en bijenwas. "Dat gaat een vettig boeltje worden", hoor ik je denken, en je hebt gelijk: het is een vette zalf- maar dat is nu net wat je nodig hebt in deze ijstijden!
even stap voor stap:
1) zorg voor goudsbloemolie. Voor olie met bloemetjes uit eigen tuin, moet het inderdaad wel zomer zijn. Anderzijds, als ik nu de tip geef, heb je nog de kans om in de (late) lente goudsbloemetjes te planten en dus deze zomer de olie te maken. Dit doe je door een glazen pot boordevol met bloemetjes te vullen, en dan er olie (olijf-, amandel-, jojoba-,...) op te gieten (en dan een dikke week op een zonnige plaats te laten staan).  Die olie-uit-eigen-tuin  heb je nu dus nog niet, maar geen paniek, er is een andere manier: koop gedroogde goudsbloemblaadjes (natuurwinkel), doe die in een glazen maar hittebestendige pot, vul met olie (zie de opsomming hierboven), en warm au bain marie op tot 70°C. Laat de blaadjes een half uur trekken, enige aandachtspunt: de temperatuur van de olie moet constant 70°C blijven (aha, daarvoor komt die vloeistofthermometer dus nog van pas).
Zowel in optie verse goudsbloem als in optie gedroogde goudsbloem, zeef je de olie door een filter (een tip is om een koffiefilter "op maat" van een trechter te knippen, alleen moet je wel een aantal keer de filter vervangen anders slibt hij dicht). Voilà, je goudsbloemolie is klaar.
2) zorg voor bijenwas
te koop in de apotheek, al kan je daar meestal enkel de gezuiverde versie in de vorm van "parels" krijgen. het in interessanter om voor de niet-gezuiverde versie te gaan, ofwel via een imker of bijvoorbeeld in de filialen van "weyn's honing". Je krijgt dan een rechthoekige, goudgele blok, waarop je je frustraties telijf kan gaan met een hamer om zo werkbare stukjes te bekomen.
3) het maken van de zalf
meet 60 ml olie af (ca. 4 eetlepels) en 7g bijenwas. Doe dit samen in een vuurvast potje (ideaal zijn glazen yoghurtpotjes, wij halen ze altijd in de bio planet) en laat au bain marie smelten. (als je de zalf voor andere doeleinden dan droge wangetjes gebruikt, zoals bijvoorbeeld voor geïrriteerde baby-billetjes, is dit het moment om eventueel etherische olie zoals lavendel, kamille, tea tree,... toe te voegen). Dan plaats je het potje in koud water, en je laat de substantie terug stollen terwijl je roert. De truc is om het geheel in een bewaarpotje te gieten nét als het nog een beetje honing-achtig-vloeibaar is.
Je kan natuurlijk ook, eens geprobeerd en zo razend enthousiast over de zalf, meteen een grote pot maken, dan vermenigvuldig je de hoeveelheden natuurlijk evenredig. Ik hou lege potten van ooit gekochte-of-gekregen bodyshop/rituals/achtige bodycrèmes bij om dus een grote hoeveelheid zalf te kunnen gebruiken.

Let op, zoals ik al zei, het kan niet anders dan dat de zalf "vet" is, let altijd dus even op dat je geen vlekken maakt... beter eerst alle kleertjes aan vooraleer je insmeert VOOR een wandeling, en beter alle kleertjes uit als je het NA het buiten gaan gebruikt. En zeker je handen wassen.

Maar man man wat een superzalf... 't is trouwens ook de énige zalf waar Loena niet over zaagt "dat pikt", of "dat doet pijn',...   Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten