praktijk grow&flow !!!

Dit is het blog dat ik als inspiratieplekje wil gebruiken rond verschillende thema's. Graag nodig ik u ook uit om een kijkje te nemen op www.growflow.be , de pagina van mijn praktijk.

zondag 16 december 2012

kerstboomyoga

volgende week zaterdag weer een kleuteryogalesje gepland. Nu zijn er ontelbaar veel thema's denkbaar, maar ik hou toch wel van het "meeflowen" in het jaar... een yogalesje op 22 december wordt dus een kerstlesje. Het is altijd wel een oefening in "hoe pak je het net aan"... je hebt midwinter en je hebt het kerstverhaal, beide met elkaar verbonden. M'n kerstyoga-voorbereiding heeft zich uiteindelijk meer op het thema licht, gezelligheid, samenzijn  toegespitst, twee weken later met de driekoningen-yoga komt het kerstverhaal wat meer aan bod. De driekoningen moeten nu eenmaal op weg naar de stal, vind ik, ze kunnen niet gewoon op plezierreis.
Maar eerst dus de kerstboomyoga. Weerbij ik op deze blog twee yogahoudingen wil delen.
Uiteraard moet er eerst een boom worden gezocht. En dan doet de HOUTHAKKER zijn werk: de boom omhakken. Een hele ontladende oefeningen, werkt des te beter naarmate je meer stress eruit moet "hakken". Even niet te "realistisch" denken want een kerstboom hak je natuurlijk niet verticaal; maar dat achterwege gelaten neem je een denkbeeldige bijl in je handen, je brengt beide handen samen tot boven je hoofd (terwijl je diep inademt) en met een HA waarin je alles wat je in je hebt eruit laat komen, zwaai je je handen naar beneden, zodat je voorover buigt. In familieverband is het leuk om beurtelings te hakken: HA HA HA...
De kerstBOOM is een klassieke balanshouding. In de officiele versie sta je stevig met beide voeten op de grond, brengt dat 1 been omhoog, plooit dat zijwaarts en zet je je voet tegen de knie van het staande been. Je handen breng je ofwel in namastehouding boven je borst, of boven je hoofd.
Voor kleuters is het leuk om samen-met-mama-of-papa een boom te maken, door elkaar te steunen in de balans. Maar evengoed de peuters en de baby's van het gezin kunnen meedoen! Een peuter kan dit als je hem steunt door aan de heup vast te houden. En bij een baby maak je deze beweging vanuit ruglig. Hier is de balans uiteraard niet het doel, wel de "heup-opener".
Een boom kan natuurlijk ook waaien in de wind. Hiervoor maak je een stevige boom met beide voeten op de grond en zwaait met je armen hoog in de lucht heen en weer. 1 iemand kan de wind spelen, een andere de boom. En een kerstboom kan je natuurlijk versieren. Terwijl er 1 boom staat, kan de andere "versieren" (masseren).  Een liedje erbij (o denneboom?) maakt het natuurlijk nog wat leuker. En misschien valt er wel sneeuw op de boom? En kan je de sneeuw eraf blazen?... Variaties te over!  En voor nog meer inspiratie; welkom uiteraard op een yogalesje! (info op www.growflow.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten