praktijk grow&flow !!!

Dit is het blog dat ik als inspiratieplekje wil gebruiken rond verschillende thema's. Graag nodig ik u ook uit om een kijkje te nemen op www.growflow.be , de pagina van mijn praktijk.

zaterdag 19 mei 2012

nog heel eventjes wachten

Vanmiddag een fijn fietstochtje gemaakt, om van het prachtige weer te genieten natuurlijk en om de 2,5jarige dochter die om 12h beweerde dat ze niet moe was en geen middagdutje meer nodig had en voet bij stuk hield ondanks mijn argument dat ze later op de dag beter zou kunnen spelen als ze eerst wat ging slapen; en van die gelegenheid gebruik gemaakt om als een poolshoogte te gaan nemen bij de vlierstruiken. Want: het is bijna vlierbloesemsirooptijd!!! Vorig jaar maakte ik in april al een hele lading, maar toen viel de zomer ook in april (en omgekeerd jammer genoeg). Dit jaar heeft het allemaal wat vertraging door een chronisch zonne-uren gebrek, maar als er nog een paar dagen zoals vandaag volgen, waarvan ze van tevoren beweren dat het bewolkt gaat zijn en gaat regenen, maar het dan toch de hele dag straled weer is, dan gaan de vlierbloesems allicht ook "boomen" ... Je hebt in principe altijd wel een goeie maand de tijd om vlierbloesems te gaan oogsten, diegene die in volle zonlicht staan zijn natuurlijk het eerst rijp en ook weer snel uitgebloeid, maar dan zijn er nog de vlierstruiken die wat meer in de schaduw staan. Handig dus als je eerste lading vlierbloesemsiroop al op is.
Vlierbloesems op zich zijn héél gezond. Goed voor de weerstand, verzachtend voor de luchtwegen. Om te bewaren moet je er siroop van maken en de suiker countert de gezondheidsfactor natuurlijk serieus. Siroop die je in enkele dagen opwerkt, kan je ook maken met agavesiroop, wat qua zoetmaker veel gezonder is, maar niet zo lang bewaart.
Vlierbloesemsiroop is vooral ook héél lekker. Aangelegd met water, of bruiswater, of appelsap. Of met witte of roséwijn... perfect zomeravonddrankje. Of op de pannenkoeken!!! Helemaal lekker wordt het als je wat van de siroop in het deeg zelf verwerkt. Voor koudere avonden leg je de siroop aan met warm water; dan heb je een lekkere vlierbloesemthee.

en dan natuurlijk het recept:

nodig: een flinke hoeveel vlierbloesems (zeker een grote slakom vol), citroenen, rietsuiker, water

 De vlierbloesems voorzichtig afspoelen onder zacht stromend water (er blijven vaak veel beestjes op de vlierschermen zitten)- door ze ondersteboven af te spoelen beschadig je zo min mogelijk de bloemetjes. In een grote glazen pot stapel je afwisselend vlierbloesems en citroenschijven. Je eindigt met een laag citroenschijven. Overgiet met (koud) water zodat het geheel net onderstaat.  Na een tweetal dagen giet je het mengsel door een neteldoek in een grote maatbeker of kookpot; waarbij je het geheel goed uitperst. Even nagaan welke hoeveelheid je hebt: per liter heb je 500gr suiker nodig. De vloeistof met de nodige suiker aan de kook brengen en wat laten indikken tot de gewenste dikte.

Dus: spring de fiets op en zoek in een vlierstruik (let er wel even op dat het een echte vlier is en geen kruidvlier; zie de foto's: let op het verschil in de bladeren); en hou vanaf nu stipt om de paar dagen de vordering van de bloesems in het oog!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten