praktijk grow&flow !!!

Dit is het blog dat ik als inspiratieplekje wil gebruiken rond verschillende thema's. Graag nodig ik u ook uit om een kijkje te nemen op www.growflow.be , de pagina van mijn praktijk.

vrijdag 2 november 2012

de allereerste concentratie-oefening

De mama's (en papa) die woensdag bij de peuteryoga meededen, vroegen zich misschien al af wat in hemelsnaam "tekenen" met yoga te maken heeft. Misschien vroegen ze het zich niet af en was het gewoon gezellig, met alle mama's en nieuwsgierige peuters rond een groot blad papier, met een muziekje op de achtergrond. Maar ik wil toch graag de achtergrond meegeven.
We kennen yoga vooral als "verschillende houdingen", maar er komt veel meer bij te kijken dan dat. Zo is ademhaling ook heel belangrijk, zit er meestal een ontspanningsoefening (of meerdere) in verweven én dus ook een concentratie-oefening. In "volwassenenyoga" zou je er "meditatie" opkleven. In de kinderyoga kan je kinderen al bewust vragen zich iets "in hun hoofd" voor te stellen. Bij kleuters komen de "kimspelen" vaak terug: je laat eerst een aantal voorwerpen, dieren,... zien, vraagt de kleuters er goed naar te kijken, hun ogen te sluiten, je neemt dan een voorwerp weg en... wie weet wat er nog stond? Dit in allerlei variaties natuurlijk: "welke dier staat achter welke deur", "welk voedsel had de eekhoorn nog in zijn mandje",...
Bij de nog jongere leeftijdsgroep kan je dus werken met tekenen. Als ouder begin je een tekening te maken, liefst iets "gecentreerd", dus cirkels, spiralen,...  De kindjes komen kijken, volgen de bewegingen van de ouder (zij het soms maar even), en mogen natuurlijk ook proberen hun versie neer te tekenen!
Pas op, ik geef deze oefening niet met de bedoeling een concentratie-training te stimuleren bij jonge kindjes hé! Maar het is wel een oefening die kindjes vaak leuk vinden om te doen. Zeker als je er een spelletje van maakt. Met z'n tweetjes, maar waarom niet met hele gezin? Eerst tekent de ene iets, dan de andere,... Als ouder breng je zelf dan wat structuur aan door er "vraag en antwoord" in te brengen. Teken iets, en wacht dan tot je kindje een krabbel zet. Teken weer iets, en geef dan heel duidelijk aan dat je kindje weer iets kan tekenen, reik eventueel een potlood aan, en blijf de hele tijd "geïnteresseerd gefocusd" op het prille kunstwerk van je ukkepuk.
Veel tekenplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten